Schubertiaden 2020
Vi har brug for oplevelser!

Med året 2020 er der bestemt ikke tale om ’business as usual’. Stort set alle samfundsfunktioner er blevet berørt af den Corona pandemi, som også strøg hen over Danmark.

Men der er jo et gammelt ordsprog der siger noget i retning af at: der er ikke noget der er så slemt at det ikke er godt for noget. For der åbner sig altid nye muligheder ovenpå en nedlukning – som den vi har været vidne til.

Samtidig med at vi i næsten to måneder dagligt blev ’undervist’ i de nationaløkonomiske dynamiske effekter af et samfund i dvale, og ’undervist’ i virus kundskabens krinkelkroge, så lærte vi også noget om de enkelte samfundslags betydning – og ikke mindst om den meget dynamiske sammenhæng der er – både på nationalt og internationalt plan.

Det tog lidt tid inden kulturlivet blev ’synligt’ også i denne sammenhæng. Men det som gik op for de fleste var til gengæld at uden et aktivt kulturliv mangler – og savner – vi noget. Vi har faktisk brug for de oplevelser og de rammer som kulturen normalt tilbyder uden at vi lægger særligt meget vægt på det. For ’de er der jo’. Og det var de så pludselig ikke.

Og da Danmark så skulle til at lukke op igen, så blev det lidt af en kamp at ’komme med’ – ikke mindst fordi kriterierne for hvad man kunne lukke op hvornår, blev lidt uklare undervejs.

I schubertselskabet valgte vi at ’træde vande’ – og vente for at se, hvordan det udviklede sig. Og det var klogt, for nu er vi så der, hvor vi igen kan afholde koncerter – når vi blot overholder nogle simple regler – og det er vi meget glade for. Vi er glade for det, musikerne er glade for det – og jeg er ret sikker på at vores trofaste publikum også er glade for det.

Schubertiaden 2020 kommer ikke til at mangle noget i kunstnerisk gennemslagskraft – og netop fordi vi har været igennem en kulturel ’fasteperiode’ tror jeg at det vil opleves meget stærkt.

Alle koncerterne i Schubertiaden vil give stærke oplevelser – og det er måske kernen i det vi lærte af Corona: vi har brug for stærke oplevelser også i det daglige – men måske især når vi skal stå sammen – men på afstand.

Derfor: velkomment til Schubertiaden 2020 – og velkommen til nogle velfortjente oplevelser.

Med venlig hilsen
Bent-Erik Rasmussen
generalsekretær

 

Schubertiadens program:

15.8 – Åbningskoncert: Ensemble Mutatis

18.8 – Schubert lieder – Die Schöne Müllerin

22.8 – Trio Wanderer

23.8 – Det helt unge klaver talent Ryan Bradshaw

25.8 – Koncert med DUEN i Domkirken

26.8 – Den Kongelige Livgardes Musikkorps på Klostret

29.8 – Afslutningskoncert: Den Danske Strygekvartet

 

15.8 Åbningskoncert: Ensemble Mutatis i Jyllinge

Lørdag den 15. august kl. 19.30
Hellig Kors Kirke, Jyllinge

Beethoven fylder 250 år og det vil vi gerne fejre!
Det danske kammerensemble Ensemble Mutatis, som har gæstet Schubertiaden flere gange og denne gang bistået af en dobbelt sangerkvartet fra Lunds Studentersangere spiller og synger kendt og ukendt musik af Schubert, Gade, Nielsen og så 2020 års jubilaren, Ludwig van Beethoven.

18.8 Die Schöne Müllerin

Tirsdag den 18. august kl. 19.30
Koncertsalen i Roskilde Gymnasium

Johannes Held er en fabelagtig Lied sanger, og vi skal høre ham i både hans og lied repertoirets gyldne kerne: Schuberts Die Schöne Müllerin!

Johannes Held er fra Sydtyskland, Sindelfingen nær Stuttgart, men har uddannet sig delvist på Det Kgl Danske Musikkonservatorium og på Operaakademiet i København.

Faste Schubertiade publikummer vil kunne huske Johannes og Daniel fra tidligere år, hvor de fremførte Schuberts anden store Lied cyklus, Winterreise!

Daniel Beskov er en af skandinaviens meget interessante og spændende pianister, og hans speciale som Lied pianist har udviklet sig gennem en lang årrække og samarbejder med forskellige sangere.

De to har igennem længere tid samarbejdet om aftenens program: 

Franz Schubert: Die Schöne Müllerin

 

Billetter online. Klik her

 

 

22.8 Trio Wanderer

Lørdag den 22. august kl. 19.30
Koncertsalen i Roskilde Gymnasium

 

Trio Wanderer

Det ligger måske ikke lige for, at der bag det tyskklingende navn Trio Wanderer gemmer sig tre franskmænd. Men Trio Wanderer er således ærkefransk – men deres store styrke ligger i den tyske romantik.Den franske klavertrio har i mere end 25 år markeret sig meget stærkt i det internationale musikliv, og de tre musikere har, som navnet antyder, ’vandret’ fra scene til scene.

Den fremtrædende trio har gæstet Danmark flere gange og er blevet modtaget med meget flotte anmeldelser. Nu præsenteres trioen i Roskilde igen – som vores bud på den ypperste ende af kammermusikscenen. 

Koncertsalen i Roskilde Gymnasium egner sig rigtig godt til ensembler i denne størrelse, hvor intimitet og nærvær er en vigtig del af publikums musikoplevelse, og med et nyt – omend lejet – Steinway-koncertflygel på plads på scenen kan positionen som en af landets vigtige kammermusiksale fastholdes.

Program:

Schumann: Trio op.63
Schubert : Notturno op. 148

Pause

Beethoven: Trio op. 97

 

Billetter Online: Klik her

23.8 Det unge klavertalent Ryan Bradshaw

Søndag den 23.8 kl. 15.00
Koncertsalen Roskilde Gymnasium

Ryan Bradshaw, klaver

Der er talenter og så er der talenter. Her præsenterer vi et virkeligt internationalt talent. Internationalt ikke bare fordi han har både slovakiske og australske rødder og allerede tournerer verden rundt, men fordi han utvivlsomt i de kommende år vil blive en af de helt store solister. Lige nu er han ‘bare’ en teenager (13 år) – men prøv at høre ham spille! – det bliver en uforglemmelig eftermiddag i Roskilde. Han har allerede vundet en stribe priser og konkurrencer – og han vil givetvis vinde en stribe nye venner i Roskilde.

Program:

Carl Nielsen – Humoreske Bagateller op. 11
F. Schubert – Impromptu op. post 142 (D 935/3)
F. Chopin – Ballade nr. 1 in g-mol, op. 23
M. Ravel –  fra suiten Mirroirs 
Une barque sur l’ ocean
Alborada del Gracioso
 
 

Billetter Online klik her

Den 25.8 DUEN i Domkirken

Tirsdag den 25.8 kl. 19.30
Roskilde Domkirke

Duen er en genganger på Schubertiaden – og med god grund! De unge musikere i Duen er nogle af landets dygtigste under ledelse af Morten Ryelund, som er orkestrets kunstneriske leder og faste dirigent.

Siden 2004 har han været drivkraften bag ensemblet og sørget for at både energien og kvaliteten er høj.

Orkestret består af studerende ved landets konservatorier og er således næste generation af musikere, som får en del af deres musikalske opdragelse med en fast plads i orkestret igennem to år.

Og hvad spiller de så?

De spiller blandt andet Tjajkovskijs Strygerserenade og et udvalg af kendt og mindre kendt nordisk strygermusik. Men dirigenten Morten Ryelund holder meget af at gøre koncerten til en uforudsigelig oplevelse – og derfor skal vi ikke vide det hele på forhånd! Det plejer at virke – og vi plejer at få nogle virkelig unikke oplevelser sammen med DUEN.

 

Billetter Online: klike her

 

26.8 Den Kongelige livgardes Musikkorps går i kloster

Onsdag den 26.8 kl. 19.00
Roskilde Kloster

Den Kongelige Livgardes Musikkorps

Dirigent: David M.A.P. Palmquist
Solister Lars Uhrenfeldt og Stig Sønderriis

Den Kongelige Livgardes Musikkorps’ fornemste opgave er at levere musik til Kongehuset: musik ved vagtskifter på majestætens residens, taffelmusik på slottene, musik ved statsbesøg og modtagelser. Musikkorpset er populært sagt Kongehusets husorkester.

Men vi får lov til – i samarbejde med Roskilde Kloster –  at låne Majestætens orkester til en charmerende overraskelseskoncert i skumringen på Roskilde Klosters smukke gård.

Og vi plejer at være mange. I år vil vi blive talt ved indgangen – p.g.a. Corona – og kun det tilladte antal publikummer vil komme ind (ca. 500) – så kom i god tid!

Koncerten foregår udendørs i klostergården.Publikum sidder på klosterets store plæne. Medbring selv tæppe eller stol. Man er velkommen til selv at tage mad og drikkevarer med.

Koncerten arrangeres i et samarbejde mellem Roskilde Kloster og Schubertselskabet.
I tilfælde af regnvejr eller varsel om regn aflyses koncerten.

Gratis adgang

 

Den 29.8 Afslutningskoncert: Den danske Strygekvartet

Den 29.8 kl. 19.30
Koncertsalen i Roskilde gymnasium

Lørdag den 29. august kl. 19.30
Koncertsalen i Roskilde Gymnasium

NB Koncerten er udsolgt!

Vi slutter Schubertiaden af med et brag, når Den Danske Strygekvartet gæster festivalen, med et program, som viser spændvidden på kvartettens kunnen – Purcel og Shostakovich som det klassiske repertoire, omend den sjældnere spillede af slagsen, i første halvdel og så – en anden del af kvartettens kerne – nemlig folkemusikken!

Den Danske Strygekvartet har i mange år været et af kammermusikkens absolut hovednavne. Både i Danmark og i udlandet har de sat sit præg på kunsten at spille strygekvartet med deres charmerende tilgang til musikken, som til dels er hentet fra rødderne solidt plantet i folkemusikken.

Publikum oplever en forbløffende kvalitet fremført af fire helt almindeligt udseende unge fyre. For at citere kvartettens hjemmeside: “Vi betegner ofte for sjov os selv som moderne vikinger – måske en anelse mere harmløse end vore forfædre – vi plyndrer ikke byer eller hærger den engelske kyst! Vi er simpelthen dit hyggelige kvarters lokale strygekvartet – med skæg over gennemsnittet.”

De fire spændende musikere har arbejdet sammen siden deres tidlige teenageår, og kvartetten fik sin debut i 2002. Det kan man i dag tydeligt mærke i deres fortrolige samspil.

Den danske Strygekvartet

Program:

Purcell: Chaconne
Shostakovich: Strygekvartet nr. 10
——–
Folkemusik
‘Lyden af Schubert’

 

——–

Folkemusik
‘Lyden af Schubert’

Køb billetter Online: klik her